Brukernavn:
Passord:
 
Husk brukernavn/passord:
 
 

     

               English

   

 

[Nyheter]

 

 

 

 

SmartGrid; en stille revolusjon med store forretningsmuligheter

 
Interreserte tilskuere på Fredagsforum

Fredag 4. november holdt Ivar Blikø et foredrag om Smart Grid på Fredagsforum arrangert av Næringsforeningen i Trondheim. Han var blandt annet innom temaene: hva skjer innen Smart Grid i dag, hvilke utfordringer er det og hvilke forettningsmuligheter som finnes.

"Er det noen IT-bedrifter her?" Åpner Ivar med og fortsetter "Noen som ikke har hørt om Smart Grid?" Veldig få av tilskuerne rister på hodet. "Supert!" fortsetter Blikø. "Da er det vel noen her som kan fortelle meg definisjonen på Smart Grid?" Litt usikker latter høres fra deltakerne.

Ivar Blikø fortsetter med å berolige publikum. "Det finnes ikke en definisjon på Smart Grid enda, men vi kan si det slik: vi har ingen definisjon, bare en visjon!" Ivar beskriver det slik at Smart Grid er i den fasen Internett var i først på 90-tallet. Ingen kunne da ane at få år senere fantes det millioner av forskjellige nettsider. Det vi vet nå, er at Smart Grid er i begynnelsen og at det sikkert vil bli flere forettningsmuligheter en vi kan forestille oss.

Den nye energihverdagen
Verden er i utvikling, hele tiden kommer det nye dupeditter som går på strøm og vi bruker bare mer og mer energi. Med elbilens inntog kommer vi til å møte mange nye utfordringer når det kommer til lading, og det er dette Smart Grid er løsningen på. Blikø brukte en trafikkorkmetafor og forklarte det slik "I stedet for å bygge nye veier der kapasiteten er sprengt, må man heller utnytte det man allerede har. Ved å ta høyere bomavgift i de travleste tidene, så reduserer man trafikken da" sa Blikø, og forklarte videre "Og slik kan det gjøres med med strømmen også. Lade elbilen utenom de store forbrukstoppene i løpet av døgnet, slå av varmtvannsberederen 2 timer på formiddagen når ingen er hjemme, osv...

Strømforbrukere skal ikke lenger være passiv. De skal kunne delta og påvirke, om de ønsker det. For at dette skal være mulig trengs det brukervennlige verktøy. Det er her foretningspotensialet ligger. Det er ikke selve boksen som måler av strømmen som blir det store nye. Det er alt det som kommer rundt. Alt det som kobler forbrukeren og kunden opp mot deltakelse i sin egen sparing, bruk og regulering av energiforbruket.

Bruk forskning!
Ivar Blikø avsluttet med rose Steinkjer kommune som har vært en god støttespiller for Smart Grid satsingen på Steinkjer og kom med en oppfordring til Trondheim kommune om å støtte de innad i kommunen som driver med Smart Grid. "Bruk forskning" var også noe han nevnte. "Ta nytte av den forskningen vi har her i Trøndelag med NTNU og HiST. Han avsluttet foredraget med å vise en video som forklarer hva smart grid er. Den finner du her: http://www.youtube.com/watch?v=UxC_BzIOWKk 


Interesserte tilskuere

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Samarbeidspartnere


 

 

 


 

         

[Nyhetsmail]

Facebook (stor) E-post (stor) RSS Feed (stor)
         
Powered by web2net  |  Mobile hjemmesider